Koninklijke Ieperse Turnkring

Tumbling

Belgische top van de gymnastiek zakt af naar Ieper

De Koninklijke Ieperse Turnkring vzw organiseert op zaterdag 24 en zondag 25 maart in samenwerking met de GymFed vzw het Provinciaal Kampioenschap Toestelturnen Jongens (TTj). Op dit kampioenschap kunnen Vlaamse gymnasten een gooi te doen naar een provinciale titel (West-Vlaams, Oost-Vlaams of Vlaams Brabants kampioen) en zich te plaatsen voor het Vlaams.
De Ieperse Sporthal wordt het vierde weekend van maart omgetoverd tot een professionele wedstrijdsetting waar toestelturners van elk niveau het beste van zichzelf zullen geven. De gymnasten op zaterdag behoren tot de Belgische top (deelnames aan EK en WK) en tonen hun kunnen op zes verschillende toestellen: vloer, paard met bogen, ringen, sprong, brug met gelijke leggers en rek.
Op zaterdagvoormiddag en -namiddag treden de jongste gymnasten van het A- en B- niveau aan. Op zaterdagavond strijden de oudste A- en B-gymnasten voor de gouden plak.
Zondagvoormiddag zijn de acht- en negenjarigen aan de beurt (instappers), waarna de rest van de dag staat ingevuld met wedstrijden voor de B-gymnasten van 12 tot 15 jaar.Met 363 deelnemers uit 33 verschillende clubs, wordt het een spektakel van hoog niveau. Onder deze talentvolle sporters turnen immers onze toekomstige Olympiërs. 

Supporteren jullie ook mee?

Sporthal 1 Ieper
Leopold III-Laan 18
8900 Ieper


Ingang: 3 euro leden Gymfed, 5 euro niet-leden, kinderen t.e.m. 6 jaar gratis

KIT heeft Belgisch kampioen tumbling!

In het verlengd weekend van 26-29 mei 2022 vond in de topsporthal te Gent het Groot Belgisch Kampioenschap plaats. De KIT-tumblinafdeling trok er met 7 geslecteerde gymnasten naar toe.

Op zaterdag 28 mei was het de beurt aan de tumblers A-niveau met 2 deelnemers: Leonie D'Hulster bij de meisjes 12 jaar en Vic Depuydt bij de jongens13-14 jaar.
Voor dit BK had Leonie haar moeilijkheidsgraad serieus opgekrikt maar bij de eerste reeks liep het verkeerd. Ze sprong een super mooie reeks maar om een of andere reden sprong ze geen eindsalto. Haar tweede reeks was een beetje hetzelfde verhaal, ook hier geen eindsalto. Ze behaalde de 14de plaats.
Vic wou een beter resultaat behalen dan op het Vlaams waar hij 8ste werd. Zijn doelstelling was een dubbele salto op het einde van zijn reeks. Vic hield zijn zenuwen onder controle, sprong een mooie eerste reeks met die dubbele salto met een mooie landing. Dolgelukkig sprong hij zijn tweede reeks. Ook hier een mooie serie deze keer met dubbele schoef op het einde.Vic die nog altijd maar 12 jaar is, behaalde een mooie 6de plaats. Doel bereikt!

Op zondag traden 5 KIT-tumbles aan in de B-categorie: Warre Delaere bij de jongens 12 jaar, Elise Denis meisjes 12 jaar, Anne Kint en Camille Vandenbroucke meisjes 16 jaar, Felix Vandelannoote jongens 16 jaar.

Elise moest als een van de eerste springen. Er was samen gekozen om alles te zetten op afwerking. In de opwarming was direct te zien dat het goed zat. Elise's reeksen in de wedstrijd waren dan ook super afgewerkt waardoor ze een mooie 6de plaats behaalde. 

Daarna kwam Warre aan de beurt. Nog maar weinig gezien dat iemand zo gemotiveerd en vol zelfvertrouwen op de wedstrijd arriveerde. Er was dan ook super hard op die afwerking gewerkt. Zijn wedstrijdreeksen zijn het bewijs van zijn harde werk. Toen de score op het bord kwam, stelden we vast dat Warre op de eerste plaats stond. Hij is bovenaan blijven staan tot het einde van de wedstrijd. Warre is Belgisch kampioen!

Anne en Camille turnen samen in de zelfde categorie. Anne, die op het Vlaams kampioenschap een paar steken heeft laten vallen, wilde het kost wat kost deze keer beter doen. Ze heeft haar reeksen serieus moeilijker gemaakt. Anne deed het uitstekend en behaalde een zeer verdienstelijke 4de plaats. Camille daartegen sprong een mooie eerste reeks, maar kwam ongelukkig ten val bij haar eindsalto. Verdict: Camille had haar voet ernstig bezeerd en moest forfait geven voor de rest van de wedstrijd.

Felix die al alles gewonnen had dit seizoen, begon als topfavoriet aan de wedstrijd. Maar in zijn eerste reeks kwam hij ten val bij zijn eindsalto waardoor hij na de eerste reeks op de laatste plaats stond. Felix herpakte zich en sprong een super mooie tweede reeks. Hierdoor kon hij toch nog zilver bemachtigen.

Trainer Roland Olivier en zijn trainersteam kijken terug op een mooi tumblingseizoen en Belgisch kampioenschap.

Clubkampioenschappen 2017

Om de ouders een idee te geven van wat hun kinderen zowat leren tijdens de trainingsuren bij de Koninklijke Ieperse Turnkring organiseert de club jaarlijks de clubkampioenschappen voor recreatieve groepen.
Binnen de verschillende afdelingen werden oefeningetjes samengesteld aan de verschillende toestellen aangepast aan het niveau van de gymnasten. Zaterdag 18 februari was het dan zover. Die dag toonden ongeveer 320 gymnasten hun oefeningen die werden beoordeeld door een jury.
Aan de hand daarvan werd dan een klassement opgemaakt. Ondanks het feit dat iedereen zijn uiterste best deed en hierdoor iedereen winnaar was, werden toch medailles uitgedeeld voor de eerste drie plaatsen en kreeg iedereen een turndiploma.

Corona update 3 december 2021

De corona-maatregelen werden weer aangepast. Hierbij een update:

  • Gymnasten vanaf 6 jaar moeten een mondmasker dragen in de turnhal. Om te turnen mag het afgezet worden.
  • Voel je je ziek? Kom dan niet trainen en verwittig de hoofdtrainer.
  • Ben je in quarantaine (bijvoorbeeld via school)? Kom dan niet trainen en verwittig de hoofdtrainer.
  • Tijdens indoortrainingen wordt opgeroepen dat ouders hun kinderen aan de deur afzetten en/of ophalen. We vragen dat er geen publiek aanwezig is tijdens de trainingen.
  • Volg de algemene hygiëneregels strikt op.

Mondmasker opnieuw verplicht in turhal

De verwachte vierde COVID besmettingsgolf is een feit en daarom heeft het Overlegcomité bijkomende maatregelen bepaald:

De huidige mondmaskerplicht, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer en bij de medische en niet-medische contactberoepen, wordt uitgebreid met een algemene verplichting om mondmasker te dragen in binnenruimtes van:

  • Winkels en winkelcentra,
  • Zorginstellingen, 
  • Publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven, overheidsgebouwen, gerechtsgebouwen
  • Inrichtingen voor culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve activiteiten, waaronder schouwburgen, concertzalen, cinema’s, musea, indoor pret- en themaparken, indoor fitnesscentra en sportcentra


Daarom vragen we, om vanaf 26 oktober tot nader order, de volgende maatregelen te willen respecteren in het sportcentrum en meer bepaald in de turnhal

  • Handen ontsmetten aan de ingang/uitgang van de turnhal
  • Trainers dragen continu het monsmasker
  • Gymnasten 13 jaar en ouder dragen het mondmasker maar mogen het aflaten tijdens de training in de turnzaal.

Algemene maatregelen:

  • Was regelmatig je handen.
  • Schud even niet de hand, begroet vanop veilige afstand.
  • Hou zoveel mogelijk een afstand aan van anderhalve meter van je collega, burger, …
  • Vertoon je symptomen van COVID, neem eerst contact op met je arts voor je komt sporten.
  • Probeer het aantal contacten te beperken.

De C-tumblers goed bezig op hun tweede provinciale voorronde !

Op 3 en 4 februari mochten de C-tumblers hun tweede provinciale voorronde afwerken in het verre Vosselaar.
Bij de C 11 jaar meisjes toonde Ester Delboo nogmaals dat ze goed bezig is en eindigde 7de. Hiermee bevestigt ze dat ze thuis hoort in het rijtje met een selectie voorhet Vlaams.
Julie Lebon werd 21ste en maakt het hiermee super spannend : was haar 11de plaats tijdens de vorige provinciale voorronde genoeg om naar het Vlaams te gaan ? Waarschijnlijk wel, maar we hadden het liever nog eens bevestigd gezien.
Amélie Vandekerckhove sprong deze wedstrijd het minimum nodig om naar het Vlaams te mogen, qua ranking komt ze echter nog ietsje tekort… Ze werd 37ste .


Bij C 11-12 jaar jongens kon Felix Vandelannoote zijn deelname aan het Vlaams definitief vastleggen. Hij werd 2de met slechts enkele tienden verschil met de 1ste  ! Mogen we hier al beginnen dromen van een Vlaams kampioentje ?


Bij de C 12 jaar meisjes sprong iedereen alle reeksen door ! Angély Curiel Luna werd 7de en is hiermee zeker van deelname aan het Vlaams. Michelle Demeulenaere werd 18de en komt hiermee al een heel stuk dichter bij een ticket Vlaams. Hopelijk kan ze volgende voorronde nog eens scoren en haar plaatsje op het Vlaams opeisen. Zowel Lola Lamoot als Marie Vandecasteele sprongen het minimum, maar met hun respectievelijk 28ste  en 50ste plaats op de ranking zit een deelname aan het Vlaams er nog niet in.

Bij de C 13 jaar meisjes mocht Meadow Wicke de eerste wedstrijddag van het weekend afsluiten. Ze werd 42ste.


Op zondag showden onze  C-14 jaar meisjes Yulia Düll Dursin en Pauline Vanhoutte hun beste reeksen ooit en werden daarvoor ook beloond : Yulia werd 3de en gaat naar het Vlaams (was ze eigenlijk al zeker van na de eerste provinciale ronde). Pauline overtrof zichzelf en klimt vanuit de middenmoot van de C-14 op naar de 9de plaats en is vandaag dus ook zeker van deelname aan het Vlaams Kampioenschap !


Last but not least : Annemijn Woest. Bij de C 15 jaar meisjes bevestigt ook Annemijn dat ze scherp staat en eindigt maar liefst op de 4de  plaats. Na de eerste provinciale ronde was ze al zeker van selectie naar het Vlaams !

Onze tumblingtrainers ter plekke : Lies Bouckaert en Matthew Olivier kijken met voldoening terug op een machtig goed wedstrijdweekendje. Na 2 provinciale voorrondes zijn we al 100 % zeker van 6 C-tumblers op het Vlaams Kampioenschap ! Enkele flirten op het randje van net wel of misschien net niet… en houden er de spanning in tot de laatste voorronde. In ieder geval zullen de KIT C’s keihard trainen om er op 10 en 11 maart er nog eens flink tegen aan te gaan en nog enkele van die fel beheerde tickets naar het Vlaams binnen te halen.