Koninklijke Ieperse Turnkring

Koop zaaisetjes ten voordele van de clubwerking !

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert KIT een verkoop. Deze keer geen koekenverkoop.
Dit seizoen gaan we de groene toer op. De leden verkopen setjes terracotta potjes (ø 11,5 cm), zaden en groeibodem.
Iedereen kan zelf de bloemen en/of kruiden kweken. Er is heel wat keuze !
  • Laat jij zonnebloemen of klaprozen bloeien ? Kan je nog wat extra geluk gebruiken met een klavertje 4 ? Of smul je liever van eigen gekweekte aardbeien ?
  • Breng jij je gerechten op smaak met zelf gekweekte basilicum, bieslook, tijm, marjolein ?
  • Of nip je van een thee of cocktail met verse munt ?
En dit voor slechts € 5,00 per kweeksetje !

De opbrengst gebruiken we om onze trainers op te leiden, klein materiaal aan te schaffen, diverse activiteiten te organiseren zoals thematrainingen, het KIT-Clubkampioenschap, … m.a.w. om turnen bij KIT nog plezanter te maken !

Je kan aankopen tot en met zaterdag 18 januari 2020.


De kweeksetjes kunnen afgehaald worden
 - op woensdag 4 maart 2020 van 13u30 tot 18u00 of
 - op zaterdag 7 maart 2020 van 9u00 tot 14u00.

TUMBLERS OP KERSTSTAGE IN EIGEN STAD

Traditiegetrouw sluiten de tumblers het jaar af met een intensieve stage. Dit jaar deden ze het in Ieper ! Trainen in de gloednieuwe turnzaal en overnachten in Kamphuis Kaai 1.

Het was druk op donderdag 26 december omstreeks 16u t.h.v. de Kaai. Maar liefst 36 tumblers van 6 tot 18 jaar zetten er hun kerststage in. Na het avondmaal kropen de oudsten en de jongsten dicht bij elkaar voor een filmpje met enkele kuipen popcorn. De C 11-12 vertrokken voor een uitdagende tocht. Gewapend met een KIT-knijpkat verdreven ze het duister. Ze daalden ze af in riolen, slingerden over beken, bengelden onderste boven aan palen, probeerden hun evenwicht te bewaren op stokjes in een vijvertje, ontdekten de kunst van het fierljeppen… Na de film was het bedtijd voor onze kleinste prutsen en mochten de oudsten zich opmaken voor hun nachtelijke survival. De avond werd afgesloten met een verkwikkende douche en een vat warme chocolademelk en poffertjes. Iets na middernacht knipte het licht ook uit voor onze oudste tumblers.

Op vrijdag trokken alle tumblers na het ontbijt richting turnzaal. Tot de middag werd er keihard getraind. Grondlessen, reeksen, trampolineoefeningen,… elke groep kreeg zijn portie. ‘s Middag prepareerden onze top chef Stephan geflankeerd door zijn souschefs Tine en Miranda worsten, patatjes en appelmoes. Na een klein dutje werd de wandeling naar de turnzaal aangevat door ABC-niveau. De pré’s en instappertjes ontpopten zich tot ware kunstenaars en versierden onze kampplaats met glasschilderwerkjes. Na het artistieke momentje trokken ook zij naar de turnzaal waar ze de jongste C gymnasten aflosten. De C 11-12 trokken hun koksmuts aan en voorzagen enkele honderden croques. De klus was geklaard net toen de rest terugkeerde van de turnzaal. In geen tijd werden deze verorberd. Na het eten mochten de C 11-12 zich ook wagen aan glasschilderen en versierden de jongsten cup cakes. De oudsten trokken nog eens naar de turnzaal voor een avondtraining… en daarmee zat de vrijdag er ook op… of toch nog niet helemaal : de cup cakes werden ook nog binnen gespeeld.

De oudsten verlieten hun bedstee iets vroeger op zaterdag, zij trokken naar de Tegelstraat. De C +12 werden criminelen van het laagste allooi en kregen een uur tijd om een virus los te laten op Ieper. De AB’s kregen een labojasje aangemeten en probeerden een antistof te brouwen… Terwijl deze spannende strijd aan de gang was, werd er duchtig getraind door de jongste tumblers. Langs de Kaai was het ook spannend, broodjes smeren tegen de klok en ‘balletjes met soep’ voorzien om de maagjes ’s middags te vullen. En nu met een uitdaging voor de chef: serveren op verplaatsing. Stephan trok met de soepkar richting sporthal. Na de middag moest de ABC+ nog wat extra trainen, de jongsten gingen op stap. Ze bezochten het In Flanders Fields museum. Ze trainden hun bil- en kuitspieren met een klim tot aan de top van het Belfort waar de beiaardier van jetje gaf. Onvermoeibaar keerden ook zij terug naar de turnzaal. Om 17u30 sloten de tumblers de sporthal af. Stephan had een berg goudstaafjes (fishsticks) geflankeerd door puree à la Mieke en een kuip boontjes klaar staan. In geen tijd was de goudkluis leeggeroofd, want er stond nog een X-misparty op de agenda. Alle tumblers haalden hun coolste dance moves uit de kast op de muziek van DJ Ella.

Bij het ochtendgloren op zondag werd er nog wat gegeeuwd… na de best wel frisse ochtendwandeling naar de sporthal was iedereen klaar wakker en werd er nog tot de middag gezwoegd op de tumblingbaan, trampoline, trampotrack, vloer… ’s Middags was ook Stephan van de partij, deze keer met souschef Ellen. De tumblers leerden volgepropte wraps dichtplooien en mochten beginnen aan het ‘ontruimen’ van de kamers… Na het verlaten van de kampplaats trokken alle tumblers, mama’s, papa’s, broers en zussen naar de ijspiste om er het betere glijwerk te performen. In Museumcafé genoten we van een lekkere en gezellige avond, waarbij alle tumblers nog eens op schoot mochten bij kerstman Roland voor de pakjesuitwisseling.

De tijd vloog, heel moe, maar voldaan trokken alle tumblers naar huis, recht naar hun bedje. De trainers van dienst Roland Olivier, Kim Cloet, Julie Deschamps, Lisa Derycke, Jana Phillips, Ella Olivier, Annemijn Woets en Lies Bouckaert slaagden er in om onze tumblers heel wat nieuws te leren, hen nog beter te laten afwerken en nog krachtiger te laten springen. Laat de wedstrijden maar komen, wij zijn er klaar voor !

 

DE KIT-TUMBLERS MISSEN HUN SEIZOENSSTART NIET !

Op 18 en 19 januari 2020 ging het wedstrijdseizoen tumbling van start. De Koninklijke Ieperse Turnkring stuurde een delegatie C-tumblers naar Knokke Heist voor de eerste provinciale voorronde. Niet alleen is de eerste wedstrijd van het seizoen spannend, er moest ook gestreden worden voor de titel van West-Vlaams Kampioen !

Op zaterdag mochten de C 14 jaar meisjes de spits afbijten. Lola Lamoot zette zich vanaf de eerste sprong op de eerste plaats en gaf dit plaatsje niet meer op. Ze kroonde zich tot de beste van West-Vlaanderen en werd 5de allround ! Michelle De Meulenaere koos niet voor de hoogste moeilijkheid en eindigde net naast het West-Vlaams podium op plaats 4. Lola behaald hiermee haar selectie voor het Vlaams kampioenschap.

Tot de avond moesten we wachten om nog meer KIT tumblinggeweld in actie te zien : de meisjes C 12. Ondanks een week zonder training door de buikgriep, kwam Alexia Dedier haar West-Vlaamse titel van vorige seizoen verdedigen. Ze sprong heel mooie reeksen, maar miste wat kracht en eindigde net naast het podium : de 4de  van West-Vlaanderen. Lily Pattyn, pas dit seizoen met tumbling begonnen, gaf er ook een lap op. Zij werd 6de  West-Vlaamse. Lentel Verschaeve miste reeds een heel deel van het seizoen door een ongevalletje, maar vandaag stond ze er terug ! Ze sprong alle reeksen door. De 5-meterlijn kostte haar echter veel punten. Lentel werd 11de van West-Vlaanderen.

De tumbling meisjes C 11 jaar mochten op zondag hun kunnen tonen. Hier een identiek scenario: Auke Talpe claimde direct de eerste plaats op en gaf die niet meer af. Trots als een gieter beklom ze het hoogste schavotje van het West-Vlaams podium en was bovendien de beste van alle C 11-jarige tumblers op deze wedstrijd. Ook de andere C11’s van KIT deden het goed: Camille Vida Lora werd 5de, Juliette Gevers 6de  en bij Lotte Hubau ging het mis bij haar eerste reeks, maar ze werd toch nog 10de op de West-Vlaamse ranking ! Louise Lesage moesten we jammer genoeg missen wegens ziekte.

Bij de jongens C 11-12 zetten we het feestje gewoon verder. Vic Depuydt sprong direct naar de eerste plaats en niemand kon hem overtreffen. Ook hij werd West-Vlaams kampioen en was allround eveneens de beste. Jonas Marquant deed het voortreffelijk, alhoewel het zijn eerste wedstrijd ooit was, werd hij knap 5de van West-Vlaanderen. Colin Depuydt overtrof zichzelf en sprong moeilijkere reeksen dan voorzien: de 4 flikken werden gedemonstreerd ! Hij werd 6de  Westvlaming. En ons groen blaadje wat tumbling betreft - Liam Buytaert - sprong een salto te weinig en dat koste hem veel punten, hij eindigde op de 7de plaats. Vigo moesten we missen op wedstrijd.

Bij de C 16 meisjes deed Pauline Vanhoutte - Vandemaele het ook voortreffelijk. De eerste die we zagen die een salto uitstrekte ! Ze werd West-Vlaams kampioene en 3de  allround. Net zoals alle tumblers die 1ste allround werden, heeft ook Pauline haar ticket voor het Vlaams kampioenschap op zak !

Ine Cloet demonstreerde enkele powerreeksen met torenhoge salto’s. Ze werd West-Vlaams kampioen en tevens 1ste allround bij de C 19+ meisjes... en dat met meer dan 2 punten voorsprong op de 2de ! Nog eentje die mag meestrijden om Vlaams kampioen te worden.

Een dikke pluim voor de KIT-tumblingtrainers: Roland Olivier, Kim Cloet, Julie Deschamps, Maickel Olivier en Annemijn Woets. Met KIT hadden ze gymnasten in 6 leeftijdscategorieën. 5 werden West-Vlaams kampioen en 3 werden allround de 1ste  van hun categorie. Meerdere KIT-tumblers zijn al zeker van een selectie voor het Vlaams Kampioenschap. Bij alle tumblers was heel wat vooruitgang te zien. 

Het tumblingseizoen is voor de Koninklijke Ieperse Turnkring gestart met een knaller !

Belgische top van de gymnastiek zakt af naar Ieper

De Koninklijke Ieperse Turnkring vzw organiseert op zaterdag 24 en zondag 25 maart in samenwerking met de GymFed vzw het Provinciaal Kampioenschap Toestelturnen Jongens (TTj). Op dit kampioenschap kunnen Vlaamse gymnasten een gooi te doen naar een provinciale titel (West-Vlaams, Oost-Vlaams of Vlaams Brabants kampioen) en zich te plaatsen voor het Vlaams.
De Ieperse Sporthal wordt het vierde weekend van maart omgetoverd tot een professionele wedstrijdsetting waar toestelturners van elk niveau het beste van zichzelf zullen geven. De gymnasten op zaterdag behoren tot de Belgische top (deelnames aan EK en WK) en tonen hun kunnen op zes verschillende toestellen: vloer, paard met bogen, ringen, sprong, brug met gelijke leggers en rek.
Op zaterdagvoormiddag en -namiddag treden de jongste gymnasten van het A- en B- niveau aan. Op zaterdagavond strijden de oudste A- en B-gymnasten voor de gouden plak.
Zondagvoormiddag zijn de acht- en negenjarigen aan de beurt (instappers), waarna de rest van de dag staat ingevuld met wedstrijden voor de B-gymnasten van 12 tot 15 jaar.Met 363 deelnemers uit 33 verschillende clubs, wordt het een spektakel van hoog niveau. Onder deze talentvolle sporters turnen immers onze toekomstige Olympiërs. 

Supporteren jullie ook mee?

Sporthal 1 Ieper
Leopold III-Laan 18
8900 Ieper


Ingang: 3 euro leden Gymfed, 5 euro niet-leden, kinderen t.e.m. 6 jaar gratis

KIT heeft Belgisch kampioen tumbling!

In het verlengd weekend van 26-29 mei 2022 vond in de topsporthal te Gent het Groot Belgisch Kampioenschap plaats. De KIT-tumblinafdeling trok er met 7 geslecteerde gymnasten naar toe.

Op zaterdag 28 mei was het de beurt aan de tumblers A-niveau met 2 deelnemers: Leonie D'Hulster bij de meisjes 12 jaar en Vic Depuydt bij de jongens13-14 jaar.
Voor dit BK had Leonie haar moeilijkheidsgraad serieus opgekrikt maar bij de eerste reeks liep het verkeerd. Ze sprong een super mooie reeks maar om een of andere reden sprong ze geen eindsalto. Haar tweede reeks was een beetje hetzelfde verhaal, ook hier geen eindsalto. Ze behaalde de 14de plaats.
Vic wou een beter resultaat behalen dan op het Vlaams waar hij 8ste werd. Zijn doelstelling was een dubbele salto op het einde van zijn reeks. Vic hield zijn zenuwen onder controle, sprong een mooie eerste reeks met die dubbele salto met een mooie landing. Dolgelukkig sprong hij zijn tweede reeks. Ook hier een mooie serie deze keer met dubbele schoef op het einde.Vic die nog altijd maar 12 jaar is, behaalde een mooie 6de plaats. Doel bereikt!

Op zondag traden 5 KIT-tumbles aan in de B-categorie: Warre Delaere bij de jongens 12 jaar, Elise Denis meisjes 12 jaar, Anne Kint en Camille Vandenbroucke meisjes 16 jaar, Felix Vandelannoote jongens 16 jaar.

Elise moest als een van de eerste springen. Er was samen gekozen om alles te zetten op afwerking. In de opwarming was direct te zien dat het goed zat. Elise's reeksen in de wedstrijd waren dan ook super afgewerkt waardoor ze een mooie 6de plaats behaalde. 

Daarna kwam Warre aan de beurt. Nog maar weinig gezien dat iemand zo gemotiveerd en vol zelfvertrouwen op de wedstrijd arriveerde. Er was dan ook super hard op die afwerking gewerkt. Zijn wedstrijdreeksen zijn het bewijs van zijn harde werk. Toen de score op het bord kwam, stelden we vast dat Warre op de eerste plaats stond. Hij is bovenaan blijven staan tot het einde van de wedstrijd. Warre is Belgisch kampioen!

Anne en Camille turnen samen in de zelfde categorie. Anne, die op het Vlaams kampioenschap een paar steken heeft laten vallen, wilde het kost wat kost deze keer beter doen. Ze heeft haar reeksen serieus moeilijker gemaakt. Anne deed het uitstekend en behaalde een zeer verdienstelijke 4de plaats. Camille daartegen sprong een mooie eerste reeks, maar kwam ongelukkig ten val bij haar eindsalto. Verdict: Camille had haar voet ernstig bezeerd en moest forfait geven voor de rest van de wedstrijd.

Felix die al alles gewonnen had dit seizoen, begon als topfavoriet aan de wedstrijd. Maar in zijn eerste reeks kwam hij ten val bij zijn eindsalto waardoor hij na de eerste reeks op de laatste plaats stond. Felix herpakte zich en sprong een super mooie tweede reeks. Hierdoor kon hij toch nog zilver bemachtigen.

Trainer Roland Olivier en zijn trainersteam kijken terug op een mooi tumblingseizoen en Belgisch kampioenschap.

Clubkampioenschappen 2017

Om de ouders een idee te geven van wat hun kinderen zowat leren tijdens de trainingsuren bij de Koninklijke Ieperse Turnkring organiseert de club jaarlijks de clubkampioenschappen voor recreatieve groepen.
Binnen de verschillende afdelingen werden oefeningetjes samengesteld aan de verschillende toestellen aangepast aan het niveau van de gymnasten. Zaterdag 18 februari was het dan zover. Die dag toonden ongeveer 320 gymnasten hun oefeningen die werden beoordeeld door een jury.
Aan de hand daarvan werd dan een klassement opgemaakt. Ondanks het feit dat iedereen zijn uiterste best deed en hierdoor iedereen winnaar was, werden toch medailles uitgedeeld voor de eerste drie plaatsen en kreeg iedereen een turndiploma.